•Aanleg plein Markt afgerond•Werken fietspaden Diestseweg in eindfase•Strengere energieprestatieregelgeving•Ontdek het WOI-erfgoed in Zondereigen•Nieuw: wandelnetwerk Kempense Landduinen•Filmparel in Studio Geel

Aanleg plein Markt afgerond
Eind november biedt de Markt al een eerste vooruitblik van het plein na de heraanleg. Het legpatroon van de verschillende materialen is inmiddels goed zichtbaar. Zonder weerverlet worden op 24 en 25 november de bomen langsheen het middenplein aangeplant. Dit betekent meteen het einde van de tweede fase van de werken. Voetgangers zullen opnieuw het middenplein kunnen gebruiken om zich van de ene kant van het plein naar de andere kant te begeven.
 
Daarna wordt volop verder gewerkt aan de verbinding Pas-Diestseweg zodat deze zo snel mogelijk terug kan open gesteld worden voor het verkeer. Het stadsbestuur hoopt, onder voorbehoud van gunstige weersomstandigheden, deze derde fase medio december af te ronden. Daarna kan het verkeer komende van Pas terug via de Markt naar Diestseweg rijden. De omgekeerde beweging (van Diestseweg naar Pas) kan niet meer gezien op Pas enkelrichting wordt ingevoerd.
 
 
Werken fietspaden Diestseweg in eindfase
De werken voor de aanleg van fietspaden langs de Diestseweg komen in een eindfase. Op 25 november zal de Diesteweg opnieuw toegankelijk zijn voor auto- en fietsverkeer dat vanaf de Ring het centrum wil bereiken of vanuit het centrum de stad wil verlaten. De kruispunten Diestseweg-Waterstraat en Diestseweg-Eikenvelden blijven voorlopig afgesloten en dit vermoedelijk tot medio december.
 
 
Strengere energieprestatieregelgeving
Vanaf 1 januari 2012 wordt de energieprestatieregelgeving verstrengd. Bij nieuwe woningen waarvoor de stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd, geldt dan E70 als maximale E-peil en wordt het maximale K-peil verlaagd naar K40. Daarnaast wordt ook de isolatiegraad voor buitenmuren, daken, vloeren en vensters verstrengd voor alle types werkzaamheden (nieuwbouw, uitbreidingen en verbouwingen).
 
Om de nieuwe isolatie-eisen te behalen moet er minstens 1.3-beglazing worden geplaatst. Ook zal ofwel een dikkere, ofwel een beter isolerende thermische isolatie nodig zijn in buitenmuren, daken en vloeren. De eisen voor de minimale gecontroleerde ventilatie voor een gezond binnenklimaat blijven behouden.
Het bouwen van een meer energiezuinige woning zal een extra investering vergen. Met de huidige en te verwachten energieprijzen wordt die meerinvestering wel binnen een beperkte termijn terugverdiend. Dit door de lagere energiefacturen die voortvloeien uit deze ingrepen. Na het doorlopen van de terugverdientijd resulteren deze investeringen in zuivere winst.
 
 
Ontdek het WOI-erfgoed in Zondereigen
Ben je geïnteresseerd in de Eerste Wereldoorlog? En vooral in de weerslag die het oorlogsgebeuren had op de Kempen? Heb jij of jouw vereniging plannen om te werken rond de herdenking van de Groote Oorlog in 2014-2018? Ga dan samen met de erfgoedcel k.ERF op daguitstap naar de dodendraad in het grensdorpje Zondereigen.
 
Op zaterdag 10 decemberom 9u vertrekt de bus in Mol richting Zondereigen. Daar vertelt professor Alex Vanneste je meer over de grensversperring tijdens WOI en de gevolgen voor de lokale bevolking. In de namiddag licht een werkgroep van de heemkring Amalia Van Solms hun WOI-werking toe. Ze vertellen hun toekomstplannen en nemen je mee naar de reconstructie van de dodendraad en het vredesmonument. De daguitstap duurt tot 16u en is volledig gratis Inschrijven is verplicht en kan nog tot 28 november.
 
 
Nieuw: wandelnetwerk Kempense Landduinen
Wandelnetwerk Kempense Landduinen serveert 340 kilometer wandelplezier in de gemeenten Balen, Geel, Meerhout en Mol (Heidehuizen). Zoals bij het populaire fietsroutenetwerk kunnen wandelaars zelf trajecten uitstippelen langs prima wandelpaden, die met elkaar verbonden zijn via knooppunten. De rechthoekige rood-witte borden met nummer houden je onderweg op het juiste pad. Met behulp van de gedetailleerde overzichtskaart (8 euro) stippel je zelf talloze wandelingen op maat uit. De kaart is vanaf 25 november verkrijgbaar bij Toerisme Geel. Online bestellen kan via www.antwerpsekempen.be.
 
 
De naam van het netwerk verwijst naar de landduinen die hier en daar in het landschap de kop opsteken. Het gaat om restanten van oeroude stuifduinen. Sommige zijn enkele tientallen meter hoog, andere zijn minder gemakkelijk te herkennen. De Grote Nete is prominent aanwezig. Verder loodst het netwerk je langs bijzondere stukken natuur en verbazend stille plekjes. Je passeert ook fraaie molensites en charmante kapelletjes. En af en toe bots je op sporen van een spannend stuk geschiedenis of een intrigerend verhaal. Van de Boerenkrijg tot mysterieuze dwaallichtjes.
 
 
Filmparel in Studio Geel
De Derdewereldraad nodigt je uit om via de cinema een ‘andere wereld’ te ontdekken. In november en december kan je in Studio Geel genieten van enkele filmparels. De films worden vertoond op maandag en dinsdag om 20u, telkens tegen het goedkope maandagtarief. Op dinsdagavond geeft Ilse Van Baelen vanaf 19.45u een deskundige inleiding. Op het programma resteren respectievelijk ‘A Seperation’ (28 en 29 november) en ‘También la Iluvia’ (19 en 20 december).